Κατεπείγουσα συνεδρίαση στη Βρετανία καθώς η Ευρώπη «κλείνει τις πόρτες»


Συνεδριάζει εκτάκτως το μεσημέρι, στις 12:00, η επιτροπή του Μηχανισμού Διαχείρισης Κρίσεων της ΕΕ, με αντικείμενο τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού στη Μεγάλη Βρετανία.

Τη σύγκληση της επιτροπής συγκάλεσε η γερμανική προεδρία, σε συνέχεια των διαβουλεύσεων στην ΕΕ, προκειμένου να υπάρξει ευρωπαϊκός συντονισμός για το ζήτημα, μετά την απόφαση πολλών ευρωπαϊκών χωρών να διακόψουν τις αεροπορικές συνδέσεις με τη Βρετανία.

Η απόφαση για διακοπή των αεροπορικών συνδέσεων ήρθε μετά τον εντοπισμό ενός νέου στελέχους του ιού στη Βρετανία, η οποία μάλιστα λόγω αυτής της νέας μετάλλαξης επέβαλλε αυστηρά περιοριστικά μέτρα Επιπέδου 4 στην περιφέρεια του Λονδίνου και τη νοτιοανατολική Αγγλία. Το νέο αυστηρό lockdown επηρεάζει περισσότερους από 16 εκατ. κατοίκους. 

REUTERS/JOHN SIBLEY

Οι κάτοικοι πρέπει να παραμένουν στα σπίτια τους, εκτός περιορισμένων εξαιρέσεων. Καταστήματα, γυμναστήρια, χώροι αναψυχής και κέντρα προσωπικής φροντίδας θα κλείσουν. Οι άνθρωποι πρέπει να εργάζονται από το σπίτι όταν αυτό είναι δυνατόν. Απαγορεύεται η είσοδος και η έξοδος από τις περιοχές που κατατάσσονται στο Επίπεδο 4. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών δεν πρέπει να περνούν τη νύχτα εκτός του σπιτιού τους. Επιτρέπονται οι συναντήσεις ενός μόνο ατόμου διαφορετικού νοικοκυριού σε εξωτερικούς χώρους. Παμπ, εστιατόρια και μουσεία ήταν ήδη κλειστά από το προηγούμενο Σαββατοκύριακο.

Μετά την ανακοίνωση των νέων περιορισμών και την συνακόλουθη διακοπή της σύνδεσης με τη Βρετανία ,που ανακοίνωσαν αρκετά κράτη, επικράτησαν σκηνές πανικού στους σιδηροδρομικούς σταθμούς και το αεροδρόμιο του Χίθροου. Παράλληλα σχηματίστηκαν ουρές χιλιομέτρων από φορτηγά και χάος παρατηρήθηκε σήμερα στο Κεντ, αφότου η Γαλλία ανακοίνωσε την 48ωρη απαγόρευση εισόδου στη χώρα τόσο αγαθών όσο και ταξιδιωτών από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Η Γαλλία ανέστειλε από τα μεσάνυχτα (τοπική ώρα· 01:00 σήμερα Δευτέρα ώρα Ελλάδας) και για τουλάχιστον 48 ώρες όλες τις μετακινήσεις προσώπων, «συμπεριλαμβανομένων αυτών που συνδέονται με τις μεταφορές εμπορευμάτων», οδικώς, αεροπορικώς, διά θαλάσσης ή σιδηροδρομικώς. Μόνο «ασυνόδευτα φορτία» θα επιτρέπεται να διέρχονται, διευκρίνισε η γαλλική κυβέρνηση.

REUTERS/PETER NICHOLLS

Αμέσως μετά την ανακοίνωση, το αγγλικό λιμάνι του Ντόβερ, το οποίο εξυπηρετεί κυρίως τη Γαλλία, ανακοίνωσε πως κλείνει για τις αναχωρήσεις «μέχρι νεοτέρας». Σύμφωνα με την βρετανική ένωση οδικών μεταφορών, από το λιμάνι αυτό διέρχονται περίπου 10.000 φορτηγά την ημέρα.

Μετά την απόφαση της Γαλλίας και αρκετών άλλων χωρών να διακόψουν την σύνδεση με τη Βρετανία, ο  πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον θα προεδρεύσει σήμερα σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για την αντιμετώπιση της κρίσης γύρω από τον εφοδιασμό και τις εξαγωγές της χώρας.

«Ο πρωθυπουργός θα προεδρεύσει (…) σε συνεδρίαση COBR (σ.σ. διαχείρισης κρίσης) για να συζητηθεί η κατάσταση σχετικά με τις διεθνείς μετακινήσεις και ιδιαίτερα η σταθερή ροή φορτίων προς και από το ΗΒ», ανέφερε μια εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ το βράδυ χθες Κυριακή.

Ποιες χώρες έχουν αναστείλει τις πτήσεις από τη Βρετανία

Η Γαλλία είναι μία εκ των δεκάδων χωρών που έχουν ως τώρα διακόψει τη σύνδεση με το Ηνωμένο Βασίλειο. Η Πολωνία, η Δανία και η Τουρκία προστέθηκαν στις χώρες που έκλεισαν την πόρτα στη Βρετανία. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Ιρλανδία ήταν από τις πρώτες που «μπλόκαραν» χθες τις συνδέσεις. Ακολούθησαν το Βέλγιο που έκοψε επίσης την σιδηροδρομική σύνδεση, η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία, η Βουλγαρία, η Ρουμανία, η Ελβετία και η Νορβηγία. Πλέον και χώρες εκτός Ευρώπης έχουν αναστείλει τις πτήσεις από τη Βρετανία. Τουρκία, Αργεντινή, Χιλή, Ισραήλ, Καναδάς, Ελ Σαλβαδόρ Χονγκ Κονγκ και Ιράν είναι ανάμεσα σε αυτές, ενώ η Σαουδική Αραβία ανέστειλε όλες τις διεθνείς πτήσεις και την είσοδο στην επικράτειά του μέσω των χερσαίων συνοριακών διελεύσεων και των λιμανιών για τουλάχιστον μία εβδομάδα. 

Τι είναι η νέα μετάλλαξη

Το νέο στέλεχος θεωρείται ότι αυξάνει την μεταδοτικότητα καθώς εξαπλώνεται ταχύτερα συγκριτικά με την αρχική μορφή του ιού. Ωστόσο, δεν θεωρείται πιο θανατηφόρο. Όπως μεταδίδει το BBC, κορυφαίοι αξιωματούχοι της υγείας ανέφεραν ότι δεν υπήρχαν αποδείξεις ότι η νέα παραλλαγή ήταν πιο θανατηφόρα ή θα αντιδρούσε διαφορετικά στα εμβόλια, αλλά αποδείχθηκε ότι ήταν έως και 70% πιο μεταδοτική.

Η νέα μετάλλαξη εντοπίστηκε πρώτη φορά τον Σεπτέμβριο. Το Νοέμβριο αντιπροσώπευε περίπου το ένα τέταρτο των περιπτώσεων στο Λονδίνο και έφτασε σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων στα μέσα Δεκεμβρίου.

Καθησυχαστικοί εμφανίστηκαν οι ειδικοί στην Ελλάδα για τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού τονίζοντας πως το νέο στέλεχος δεν επηρεάζει την αποτελεσματικότητα του εμβολίου.

naftemporiki.gr





Resource website link

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *