Κοινωνία

Η εισαγγελέας Θεοδωροπούλου στέλνει σε νέα δίκη το σκάνδαλο με τις μετοχές φούσκες

KONTRANEWS.GR

Στο 90’ - κατά την ποδοσφαιρική διάλεκτο- της διερεύνησης του σκανδάλου με τις μετοχές φούσκες του χρηματιστηρίου του 1999, επίκειται τρίτη δίκη μετά τη δεύτερη κατά σειρά αθώωση για την υπόθεση από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων πριν από λίγες μέρες.  Η εισαγγελέας της έδρας του  Τριμελούς  Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας, Αθηνάς Θεοδωροπούλου άσκησε έφεση υπέρ του νόμου κατά της αθώωσης κατά πλειοψηφία των 36 κατηγορουμένων χρηματιστών και επιχειρηματιών, οι οποίοι θα οδηγηθούν σε τρίτη δίκη. Μόνο που τον Μάρτιο του 2019 κλείνει ο κύκλος της 20ετούς παραγραφής για τα αδικήματα τα οποία τελέστηκαν το 1999(!!!) και σε αυτά τα 20 χρόνια η δικαιοσύνη δεν κατάφερε να ξεδιαλύνει το σκάνδαλο. Φαντάζει δύσκολο μάλιστα να προλάβει να επαναληφθεί η δίκη εκ νέου από την αρχή σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα.

Άλλωστε η εισαγγελική λειτουργός ήταν αυτή που είχε προτείνει την ενοχή και των 36 θεωρώντας –όπως είπε – ότι  το δικαστήριο που τους αθώωσε(την πρώτη φορά)  εφήρμοσε εσφαλμένη αιτιολογία. Η εισαγγελέας χαρακτήρισε μάλιστα την αναιρετική απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου ως «μία σπουδαία απόφαση » . Σύμφωνα με την κ. Θεοδωροπούλου εσφαλμένα  το πρώτο δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπήρξε ζημία . Αντίθετα, όπως είπε σκοπός των κατηγορουμένων ήταν  η μακροπρόθεσμη  δημιουργία  πλασματικής εικόνας της αγοράς, η καλλιέργεια  επενδυτικής ευημερίας  και η μακροπρόθεσμη σταθεροποίησή της , Ωστόσο,  σημείωσε με έμφαση « μετά καταποντίστηκε το σύστημα γιατί  η διόγκωση των μετοχών ήταν τεχνητή».  Στόχος δε, των κατηγορουμένων , σύμφωνα πάντα με την εισαγγελική λειτουργό η οποία έκανε λόγο για μεθοδεύσεις εκ μέρους τους  ήταν « η δημιουργία  επίπλαστης αγοράς».

«Πλήξατε με τις μεθοδεύσεις το νόμο της ελεύθερης αγοράς  με τη διόγκωση της τιμής των μετοχών που  δεν θα διαμορφώνονταν σε αυτά τα επίπεδα», είπε.

ΚΑΤΑ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ

Η αθωωτική απόφαση όμως ελήφθη κατά πλειοψηφία,2-1, με το μέλος του δικαστηρίου που μειοψήφισε να εκφράζει την άποψη ότι όλοι οι κατηγορούμενοι πρέπει να κριθούν ένοχοι και για τις δύο αξιόποινες πράξεις που τους έχουν απαγγελθεί.

Υπενθυμίζεται ότι οι «36» είχαν αθωωθεί ομόφωνα  από το Εφετείο στο παρελθόν, με διαφορετική σύνθεση.  Ωστόσο, η υπόθεση έφτασε ξανά σε Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για νέα κρίση μετά την αναίρεση της αθωωτικής απόφασης  από την Εισαγγελία του  Αρείου Πάγου.

Τώρα μετά την έφεση της εισαγγελέα Θεοδωρουπούλου οι κατηγορούμενοι, εντός των στενών ορίων της παραγραφής, θα κληθούν να δικαστούν και τρίτη φορά για τα ίδια αδικήματα.Top